I Sverige finns uppskattningsvis över 100 000 hemlösa katter. Många av dem har en gång haft ett hem, en del har blivit övergivna men många, alltför många har kommit vilse av misstag och hemma sitter ledsna ägare som saknar sin katt. Med vad kan man göra för att undvika att ens katt kommer bort?
Ute eller inne?
Innan man skaffar katt är det klokt att ställa sig frågan om man bor i ett område där det är lämpligt att låta katten vara ute på egen hand eller om man helst bör hålla den som innekatt. Varje år dödas ett stort antal katter i trafiken och många skadas mycket svårt. Utelivet medför också andra faror som elaka människor som skadar djur, andra katter eller hundar som kan jaga bort en ny katt i området, risken att katten blir instängd någonstans osv. Ibland är det bäst för katten att få bli innekatt och hellre gå ut i sele än på egen hand. Genom att näta in balkongen eller skaffa nät till ett fönster kan katten ändå få möjlighet att uppleva av sol, dofter och ljud utifrån. Om du har möjlighet kan du bygga en särskild inhägnad på tomten eller uteplatsen där katten kan njuta av utevistelse. På internet finns många tips och snygga lösningar.
Id-märk
Först och främst – id-märk och registrera din katt – oavsett om den är inne eller ute! En omärkt katt har mycket liten chans att bli återbördad till sin ägare och den är dessutom i det närmaste rättslös. En katt som kommer vilse och blir förvildad riskerar att bli avlivad om den omhändertas av myndigheterna. Skulle katten komma till ett katthem via polis så har man normalt tio dagar på sig att eftersöka ägare, sedan skrivs katten över på katthemmet och den tidigare ägaren har inte längre laglig rätt till sin katt.
…och registrera!
Tyvärr är det många ägare som id-märker katten men glömmer att registrera den eller inte kommer ihåg att uppdatera adressen vid flytt eller om katten byter ägare. Utan registrering är id-märkningen så gott som värdelös. Det finns två register och för säkerhets skull bör man registrera katten i båda: SKKs (Svenska Kennelklubben) DjurID, www.skk.se, och SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund), www.sverak.se. Är du osäker på om din katt är registrerad så kan du enkelt kolla detta på respektive registers hemsida. Att anmäla till SVERAKs register är kostnadsfritt medan SKK tar ut en mindre engångsavgift. SKKs register är även kopplat till det europeiska registret Europetnet, vilket innebär att om din katt skulle komma bort under en utlandsresa så kan man ändå hitta dig som ägare.
Kastrera
Att kastrera sin katt är minst lika viktigt som att id-märka den. Okastrerade katter hamnar lätt i slagsmål och kan vandra långa sträckor för att hitta en partner och hittar sedan inte alltid hem. Okastrerade katter, både ägda och hemlösa, bidrar till att öka antalet hemlösa katter. Om du inte har för avsikt att avla på din katt så bör den kastreras så fort det är lämpligt. Katter blir snabbt könsmogna – hör med din veterinär när det är dags att kastrera just din katt.
Men innekatter då?
Inte är det väl nödvändigt att id-märka och kastrera en katt som ändå bara ska vara inne? En stor andel av alla katter som kommer bort varje år utgörs av innekatter som kommit ut av misstag. De smiter ut genom ett fönster eller en dörr när matte och husse vädrar, de trillar ner från balkongen, smiter från kattvakten eller tar sig ut ur transportburar som inte är riktigt stängda. En katt som inte är van att vara utomhus blir ofta vettskrämd när den plötsligt befinner sig i en ny, främmande miljö omgiven av okända faror. Om den springer ifrån platsen där den kom ut har den mycket svårt att hitta tillbaka. Den har också betydligt mindre chans att överleva utomhus än en katt som är van att vara ute. Därför är det minst lika viktigt att id-märka och registrera och kastrera sin innekatt.
Hur förhindrar man sin innekatt från att smita ut?
atter, inte minst kattungar och unga katter, kan göra sig mycket smala och pressa sig ut genom små springor. Se till att alla i hushållet vet att man inte får släppa ut katten. Har man hantverkare i hemmet så kan det vara klokast att själv vara hemma eller se till att katten hålls instängd i ett särskilt rum. Många katter lyckas smita från kattvakten som kanske inte är lika van som kattägaren vid hålla koll på dörrar och fönster. Se till att kattvakten förstår hur viktigt det är att inte öppna fönster eller låta katten gå ut på en balkong som inte är innätad. Låt heller inte kattvakten släppa ut katten på en ny plats, även om katten är van vid att vara ute.
Balkongen kan bli en dödsfälla
Varje år dödas och skadas många katter svårt efter fall från balkonger och fönster. Tänk på att katter kan sig ut genom väldigt små springor. Var försiktig när du vädrar. Skaffa ett nätfönster så kan både du och katten njuta av den friska luften eller vädra ett rum i taget och se till att inga katter finns kvar i rummet. Det finns också speciella galler att köpa för vippfönster.
Om katten vistas ensam på en balkong som är mer än fem meter över marken måste balkongen enligt lag vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att falla ner och skada sig. Men även om du själv är med på balkongen så är det ett ögonblicks verk för katten att hoppa upp på räcket och sedan tappa balansen. Katter är tyvärr inte alltid så smarta.
Utekatten
Katter som är vana att vara utomhus kan ibland vara borta både dagar och veckor för att sedan dyka upp hungriga men i övrigt friska och välmående. Men om katten avviker från sina rutiner och inte kommer tillbaka när den brukar är det ändå viktigt att börja leta efter den så snart som möjligt. Katter är nyfikna och kan lätt bli instängda i t ex garage, källare eller trädgårdsförråd. En katt som blivit instängd, eller som blivit uppjagad i ett träd och inte kommer ner, kan snabbt få livshotande leverskador om den blir utan mat under ett par dygn.
En kattlucka är bra att ha så att katten alltid kan ta sig in även om ingen är hemma. För att undvika att få in andras katter, eller andra djur, så finns luckor som avläser kattens chip eller en speciell magnet som man fäster på kattens halsband. Sådana luckor fungerar också utmärkt om man har flera katter. Ett annat alternativ är att ordna en trygg, torr och varm plats för katten i form av ett litet isolerat katthus, dit den kan ta sin tillflykt om ingen är hemma. Observera att det är lag på att alla katter ska ha tillsyn minst två gånger per dygn. Det är alltså inte tillåtet att lämna sin katt ensam ens för ett dygn även om den har tillgång till mat och vatten.
Ny i området?
När du skaffar en ny katt eller flyttat till ett nytt område så är det viktigt att inte släppa ut katten för tidigt. Man rekommenderar att katten ska hållas inomhus två till fyra veckor. En kattunge/ungkatt ska inte släppas ut innan den blivit kastrerad.
Innan du släpper ut katten på egen hand är det bra att introducera den till det nya området genom att gå ut med den i sele. Börja nära hemmet och gå sedan längre och längre bort så att katten lär känna sitt nya territorium. Det går ofta utmärkt att lära även äldre katter att gå i sele. Börja med att vänja katten vid att ha på sig selen under korta perioder inomhus. Tänk på att selen ska sitta ordentligt så att katten inte kan ta sig ur den.
Katten på resa
Se till att ha en ordentlig transportbur, även om du bara ska ta katten till veterinären för den årliga vaccineringen. Det finns många historier om katter som smitit ur transportburar eller där dåligt konstruerade burar och väskor plötsligt gått sönder. Sätt gärna en bagagerem runt buren för säkerhets skull. En katt som kommer ut på en främmande plats kan vara mycket svår att hitta igen. Låt aldrig katten vara lös i bilen. Den kan orsaka en olycka eller skadas vid en kraftig inbromsning. Släpp heller aldrig ut katten om ni stannar för att rasta. Tar du med katten till sjöss så finns det bra flytvästar för katter och små hundar.
Övriga tips
Att servera mat på regelbundna tider eller – om katten alltid brukar ha torrfoder tillgängligt – att servera lite läcker blötmat vid en särskild tid på dagen gör det lättare att hålla koll på en katt som för det mesta vistas utomhus.
Träna din katt att komma när du ropar. Lär katten att känna igen sitt namn eller någon annan form av ”lockrop” och belöna den med kel och lite godis när den kommer när du ropar. Att skramla med lite torrfoder i en burk brukar också vara ett bra sätt att få katten att lystra men fungerar bäst i områden där det inte bor många andra katter.
Även om katten är id-märkt och registrerad så kan det vara bra att förse den med ett halsband. Gärna ett som har ett litet fack för namn och telefonnummer. Man kan också hänga på en id-bricka eller en liten metalltub där man stoppar ner kontaktinformation. Tänk på att alltid använda halsband med säkerhetsspänne som utlöses om katten skulle fastna i något. Halsband kan annars orsaka svåra skador, t ex genom att katten fastnar med en tass innanför halsbandet.
Det finns även mer avancerad spårningsutrusning att köpa. T ex så kan man hitta sin katt med en pejlare där man fäster en liten radiosändare vid kattens halsband. Det finns även GPS för katter men sändarna är ännu förhållandevis stora och fungerar bäst på storvuxna katter.
Om katten kommer bort…
Om katten trots allt skulle komma bort så agera snabbt. Efterlys katten på VILSE.NU. Där finns också många bra tips på vad man kan göra om ens katt kommit bort.
Comments are closed